Svečano otvorena „Sunčana staza“ na Kraljevici

0
1855

Svečano otvaranje „Sunčane staze“ u Zaječaru održano je u sredu 29. maja na Svetski dan izazova. Sportski savez grada Zaječara organizovao je trke, kojima je zvanično otvorena deonica duga 1010 metara.

Trim staza izgrađena je na lokaciji spomen park šume „Kraljevica“ u Zaječaru od Fakulteta za menadžment do saobraćajnice spomen park šume „Vešala“. Postavljeno je i 15 fitnes sprava na otvorenom prostoru, koje su raspoređene po tri na jednom punktu.


Sredstva su obezbeđena od Ministarstva omladine i sporta, u okviru Javnog konkursa za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou. Grad Zaječar je dobio sredstva za realizaciju projekta ,,Sunčana staza“ . Od 63 grada u Srbiji koliko je učestvovalo na konkursu, 22 grada su dobila sredstva.


Osnovni cilj projekta ,,Sunčana staza“ je unapređenje uslova za razvoj zdravih stilova života u gradu Zaječaru. Sportskom savezu, kao i gradu Zaječaru interes dece i omladine bio je i ostaće na prvom mestu, što je i predviđeno Zakonom o sportu, po kome je podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom prioritet kod finansiranja iz budžeta lokalnih samouprava, uz izgradnju i održavanje sportskih objekata i fizičko vaspitanje dece i školski sport, što je sve jasno precizirano i određeno Zakonom, istakao je na otvaranju Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara za sport i omladinu.


„Svetski dan izazova“ održava se svake godine poslednje srede meseca maja u celom svetu. Najrazličitijim programskim sadržajima animira se oko 70 država sa učešćem više od 60 miliona sportista, rekreativaca i zaljubljenika u fizičku aktivnost. U Srbiji se akcija organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije. Promoviše se fizička aktivnost radi zdravlja, bez obzira na polne, rasne, socijalne, ekonomske i druge različitosti, kroz široku lepezu sadržaja, ukazuje se na neiscrpnost infrastrukturnih objekata i zelenih površina za realizaciju svakog od kreiranih sadržaja, uz ambiciju da to postane svakodnevna potreba građana brojnih lokalnih zajednica.


Devet trka održano je na otvaranju „Sunčane staze“, od najmlađih učenika i učenica 1. i 2. razreda, pa sve do rekreativaca, koji su trčali u „trci zadovoljstva“.
Rezultati su naravno bili u drugom planu, ali vredi istaći najuspešnije.Helena Milijić OŠ „Desanka Maksimović“ i Aleksa Živković OŠ „Hajduk Veljko“ kod učenika 1. i 2. razreda, bili su prvoplasirani na deonici dugoj 100 metara za devojčice i 200 metara za dečake.
Učenice 3. i 4. razreda trčale su na 300 metara, a najbrža je bila Sofija Jovanović iz OŠ „Desanka Maksimović“. Kod dečaka, koji su trčali na 400 metara, prvo mesto osvojio je Lazar Živković, učenik OŠ „Hajduk Veljko“ iz Gamzigrada.


Velika atletska budućnost Zaječara i Srbije, Lena Maletić iz OŠ „Ljuba Nešić“ bila je najbolja na 500 metara kod učenica 5. i 6. razreda, dok je Strahinja Đorđević iz OŠ „Đura Jakšić“ zauzeo 1. mesto u trci na 600 metara učenika 5. i 6. razreda.
Natalija Prvulović iz OŠ „Hajduk Veljko“ osvojila je 1. mesto u trci učenica 7. i 8. razreda osnovnih škola na 600 metara. Dečaci su trčali na 800 metara, a najuspešniji je bio još jedan učenik OŠ „Hajduk Veljko“ Aleksa Rašić.


Red je na kraju došao i na rekreativce, a u trci zadovoljstva učestvovali su svi koji su to želeli. Prvo mesto i pehar pobednika pripao je Vladanu Cvetkoviću, rođenom 1994. godine. Drugo mesto zauzela je sjajna Iva Maletić, državna šampionka Srbije sa srednjoškolskog takmičenja 2019. godine, inače učenica 1. razreda zaječarske Gimnazije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here