Seoske sportske igre Sportskog saveza Srbije održane u Zaječaru

0
1711

Tradicija, viteški duh, drugarstvo, požrtvovanost i još mnogo toga moglo se videti u subotu 6. jula na Popovoj plaži u Zaječaru.

 

Sportski savez grada Zaječara se potrudio, a Sportski savez Srbije prepoznao rad i angažovanost i nagradio zaječarsku „kuću sporta“ šansom da bude  jedan od samo šest domaćina Seoskih sportskih igara.

Zaječar je ugostio karavan Seoskih sportskih igara Sportskog saveza Srbije, koji su predvodili predsednik Sportskog saveza Srbije i zlatni srpski olimpijac Davor Štefanek i  generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković.

Grad Zaječar predstavljao je gradski većnik Vujadin Milošević, dok je u ime Sportskog saveza grada Zaječara učesnike pozdravio predsednik Dragiša Simonović, koji je izrazio nadu da će grad na Timoku sledeće godine biti domaćin velikog finala ove značajne manifestacije.


Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj su se do danas održale seoske igre.
Sportski savez Srbije ima želju da sve zainteresovane, koji su nekada organizovali ovo takmičenje, okupi pod kapom ovog projekta. Seoske igre Sportskog saveza Srbije objedinjuju kako sportske tako i kulturne i turističke vrednosti naše zemlje.

Iz tog razloga na otvaranju je svoju prezentaciju imalo i Kulturno – umetničko društvo „Nikola Pašić“ iz Zaječara.

Razlika ovog projekta od onih koji su u prošlosti realizovani je da će nakon takmičenja u lokalnim mestima, biti održano veliko finale na nivou države, a za pobednike je obezbeđena i nagrada u vidu izgradnje sportskog terena. Ova manifestacija je odličan način da sve podstaknemo na druženje i rekreaciju. Na ovaj način zajedno i mlađi i stariji, učiće jedni od drugih, a sve to uz negovanje fer-pleja.

Ceo sistem takmičenja prvenstveno ima za cilj da se fizičkom aktivnošću bave svi građani i da se pored toga upoznaju i druže. Podrškom koju pruža Sportski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, teritorijalni sportski savez i lokalna samouprava, biće obezbeđeni bolji uslovi za takmičenje, kao i nagrade, istakao je otvarajući ovu prestižnu manifestaciju čovek koji nam je doneo toliko radosti minulih godina Davor Štefanek, prvi čovek Sportskog saveza Srbije.

Discipline koje su bile na programu, koji je okupio veliki broj kako učesnika, tako i posetilaca po izuzetno sparnom danu su:

– Bacanje kamena sa ramena
– Nadvlačenje konopca
– Obaranje ruku
– Fudbal
– Odbojka
– Nadvlačenje štapa
– Šah
– Skok u dalj iz mesta
– Poligon –trčanje s preprekama
– Narodno rvanje

Nakon održanog lokalnog takmičenja u svim gradovima domaćinima, najbolje dve ekipe po broju bodova, plasiraće se na republičko takmičenje – veliko finale, koje će se ove godine održati u Rudnoj Glavi koja proslavlja jubilej – 75 godina održavanja seoskih igara.

Velika borba viđena je na terenima Popove plaže, a prvo mesto osvojila je ekipa Grljana koja je osvojila 49 poena, ispred Zvezdana sa 43 i Rgotine sa 35 osvojenih poena. Veliki Izvor je sa 29 poena zauzeo 4. mesto, dok se Gamzigrad sa bodom manje smestio na 5. poziciju, a Šljivar sa 24 zauzeo poslednje 6. mesto u ukupnom plasmanu.

Grljan i Zvezdan odmeriće snage na Državnom prvenstvu koje će biti organizovano 31. avgusta u Rudnoj glavi, a dozvoljeno je da ekipe do finala promene svoje članove – do 5 izmena po ekipi, ali broj ostaje isti (15 članova ekipe od kojih je bar pet žena).

Prve tri ekipe na takmičenju u Zaječaru, Grljan, Zvezdan i Rgotina nagrađeni su sportskim loptama, rekvizitima i peharima, prigodnim poklonima Sportskog saveza Srbije. Nagrade su uručili generalni sekretar Sportskog saveza grada Zaječara Igor Božinović i Tamara Krković iz stručne službe Sportskog saveza Srbije.


Ekipa pobednik Seoskih igara na državnom nivou dobiće, pored ličnih nagrada, nagradu za selo koje predstavlja –sportsko igralište. Motiv više da daju sve od sebe i Grljanci i Zvezdanci i uz par pravih izmena naprave izuzetan uspeh na završnoj manifestaciji u Rudnoj glavi kod Majdanpeka.

napomena: Svi mediji koji preuzmu vest ili sliku dužni su da navedu izvor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here